Blat kuchenny ze spieku kwarcowego alternatywa dla kamienia

Blaty kuchenne powinny być estetyczne, higieniczne oraz wytrzymałe. To miejsce, gdzie przyrządzasz posiłki, ale też wykonujesz wiele innych czynności. Każdego dnia meble narażone są więc na kontakt z żywnością, wodą, tłuszczem, substancjami czyszczącymi. Aby jak najdłużej prezentowały się w nienaganny sposób, zamów elementy ze spieku kwarcowego.
Blaty ze spieku kwarcowego wyglądają jak kamienne
Kamień to, obok drewna, kompozytu i płyt laminowanych, najpopularniejszy materiał używany w kuchni. Jednak ma jedną wadę, jaką jest bez wątpienia wysoka cena. Na szczęście, jeśli nie chcesz rezygnować z wykończenia w stylu glamour, możesz postawić na blaty ze spieku kwarcowego. Wizualnie przypominają one marmur czy granit, lecz ważą mniej i mniej kosztują. Mają też wiele innych zalet.
Zalety blatów ze spieku kwarcowego
Blaty ze spieku kwarcowego cieszą się popularnością, ponieważ są odporne na plamy, przebarwienia i nie chłoną wodą. Dzięki temu, że są nienasiąkliwe, a przy okazji bardzo odporne na działanie promieniowania słonecznego, znajdują szereg zastosowań właśnie w kuchniach.
Blaty nie chłoną wilgoci i nie odbarwiają się, dlatego przez długi czas cieszą użytkowników swoim nienagannych wyglądem. Są bardzo łatwe w czyszczeniu, nie wymagają skomplikowanej pielęgnacji, a w montażu dodatkowych wsporników. To także wpływa na obniżenie kosztów ogólnych całej inwestycji w zabudowę kuchenną. Za metr kwadratowy spieku trzeba zapłacić od 600 do 1400 złotych za metr.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski