Blaty kuchenne powinny być estetyczne, higieniczne oraz wytrzymałe. To miejsce, gdzie przyrządzasz posiłki, ale też wykonujesz wiele innych czynności. Każdego dnia meble narażone są więc na kontakt z żywnością, wodą, tłuszczem, substancjami czyszczącymi. Aby jak najdłużej prezentowały się w nienaganny sposób, zamów elementy ze spieku kwarcowego.
Blaty ze spieku kwarcowego wyglądają jak kamienne
Kamień to, obok drewna, kompozytu i płyt laminowanych, najpopularniejszy materiał używany w kuchni. Jednak ma jedną wadę, jaką jest bez wątpienia wysoka cena. Na szczęście, jeśli nie chcesz rezygnować z wykończenia w stylu glamour, możesz postawić na blaty ze spieku kwarcowego. Wizualnie przypominają one marmur czy granit, lecz ważą mniej i mniej kosztują. Mają też wiele innych zalet.
Zalety blatów ze spieku kwarcowego
Blaty ze spieku kwarcowego cieszą się popularnością, ponieważ są odporne na plamy, przebarwienia i nie chłoną wodą. Dzięki temu, że są nienasiąkliwe, a przy okazji bardzo odporne na działanie promieniowania słonecznego, znajdują szereg zastosowań właśnie w kuchniach.
Blaty nie chłoną wilgoci i nie odbarwiają się, dlatego przez długi czas cieszą użytkowników swoim nienagannych wyglądem. Są bardzo łatwe w czyszczeniu, nie wymagają skomplikowanej pielęgnacji, a w montażu dodatkowych wsporników. To także wpływa na obniżenie kosztów ogólnych całej inwestycji w zabudowę kuchenną. Za metr kwadratowy spieku trzeba zapłacić od 600 do 1400 złotych za metr.